luni, 14 iulie 2014

14 IULIE - ZIUA TRANSMISIONIŞTILOR MILITARI


Stimati colegi transmisionisti!
       Toate realizările tehnice cum au fost telegraful lui Samuel Finley Breeze Morse din 1837 sau telefonul lui Alexandre Graham Bell din 1876 au constituit baze ale creării societăţii informaţionale de astăzi şi au influenţat profund gîndirea militară românească din secolul al XIX-lea, mai ales în cea de-a doua jumătate a acestuia.
       Încă din anul 1855 s-a înfiinţat o şcoală absolvită deprimii 7 telegrafişti, iar în primăvara anului 1873 au fost trimişi pentru documentare în Franţa, Belgia şi Austria ofiţeri români, pe probleme referitoare la instruirea militarilor, la organizarea şi funcţionarea primelor subunităţi de telegrafişti.

       Naşterea transmisiunilor în Armata Romaniei s-a produs la 14 iulie 1873 prin Înaltul Decret nr.1303, când, în organica batalionului de geniu, în cadrul primei companii de minări se înfiinţează "Secţiunea de telegrafişti militari" (având în compunere: 1 şef de secţie,15 manipulatori, şefi de ateliere-sergenţi sau caporali şi 30 lucrători telegrafişti), fapt ce demonstrează înţelegerea rolului şi locului şi rolului acestui suport tehnic în conducerea forţelor militare, care desfăşoară acţiuni pe spaţii mari şi în condiţii dintre cele mai grele. Prin Înaltul Decret nr. 1132 din 28 mai 1874 s-a hotărât înfiinţarea a patru secţii de telegrafie militară. Nucleul de personal al noilor secţii l-au constituit militarii care încadrau secţia înfiinţată în 1873. Aceste secţii, la numai câţiva ani de la constituire, au participat la Războiul de Independenţă din 1877-1878, asigurând nevoile de conducere atrupelor, fiind, în repetate rânduri, citate pentru destoinicia şi priceperea cu care au acţionat.

          14 iulie - Ziua Transmisioniştilor militari - oferă Subfilialei "VLAD ŢEPEŞ" Piteşti a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere "Alexandru Ioan Cuza", ca unică subfilială de utilitate publică ce reprezintă legal interesele Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere întrunite în municipiul nostru, prilejul deosebit de a transmite tuturor transmisioniştilor militari, mult succes în îndeplinirea cu cinste a  nobilei misiuni căreia s-au dedicat, iar celor ce au slujit-o cu credinţă şi devotament, multă sănătate, fericire şi viaţă lungă. 

       Azi, la aniversarea a 141 de ani de la înfiinţarea armei Transmisiuni, încercăm să apreciem împlinirile a tot ceea ce astăzi reprezintă o pildă peste timp a maturizării şi transformărilor, tinereţea şi dăruirea cu care s-au făcut eforturi deosebite pe timpul pionieratului în domeniu, transformările ce au vizat oameni şi structuri militare, formarea specialiştilor de valoare şi de înaltă performanţă, şi crearea unei tradiţii a muncii şi acţiunilor de calitate în arma telecomunicaţiilor. La multi ani, stimaţi colegi transmisionisti!

Presedintele Subfilialei "VLAD ŢEPEŞ"-Piteşti
a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere
               Colonel  (r) com.infm.
Alexandru MONEA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.