miercuri, 31 mai 2017

31 MAI - ZIUA REZERVISTULUI MILITAR

Ziua Rezervistului Militar este înscrisă de către Serviciul Istoric al Armatei la 31 mai în Calendarul tradițiilor militare, editat de către Statul Major General.
La această dată, concomitent cu ziua Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere (A.N.C.M.R.R.), zi care marchează momentul reluării, în anul 1990, a tradiției asociative a cadrelor militare în rezervă și în retragere provenite din activitatea în Armata României, cu acceptul tuturor structurilor asociative reprezentative din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, se sărbătorește și Ziua Rezervistului Militar din România. Instituirea zilei de 31 mai ca zi a Rezervistului Militar din România s-a legiferat prin H.G. nr. 467 din 12 mai 2010.
Prima organizație a cadrelor militare în rezervă și în retragere atestată juridic a fost Societatea Veteranilor Independenței înființată în anul 1885. Societatea a funcționat până în anul 1902, s-a reînființat în anul 1908, fuzionând apoi cu organizațiile veteranilor de război înființate în perioada care a urmat.
Războiul Sfânt de Reîntregire a Neamului a scos în evidență rolul deosebit pe care l-au avut cadrele militare în rezervă și în retragere, a cărei pondere ajunsese la aproape 80% din cadrele armatei.
În aceste condiții, în anul 1923 a fost înființată Uniunea Ofițerilor în Rezervă și în Retragere Proveniți din Activitate (S.O.R.P.A.).
În timpul guvernării Mareșalului Ion Antonescu (1943) s-a propus ca organizația cadrelor militare în rezervă și în retragere a foștilor combatanți să cuprindă: S.O.R.P.A., U.O.,R.R., două asociații de subofițeri, patru asociații cu grade inferioare, cinci asociații ale cadrelor militare cu caracter special, în total 13 asociații care, la rândul lor, urmau să constituie Asociația Foștilor Luptători Valizi (A.F.L.V.), CONDUSĂ DE UN Comandament General depinzând de Ministerul de Război. Înlăturarea la 23 august 1944 a regimului antonescian a pus capăt unui asemenea proiect. Nu a urmat însă o perioadă mai facilă pentru asociațiile cadrelor militare în rezervă și în retragere, ale foștilor combatanți.
Au urmat 42 de ani de interzicere abuzivă, de negare totală a dreptului constituțional al cadrelor militare în rezervă și în retragere de a se asocia.
La 21 septembrie 1948, prin Decizia Consiliului de Miniștri nr. 1342 au fost desființate ultimele organizații ale cadrelor militare în rezervă și în retragere și ale foștilor combatanți, punându-se astfel capăt unei activități de 63 de ani a acestor organizații (1885 – 1948).
La numai câteva luni după evenimentele din decembrie 1989, la 31 mai 1990, din inițiativa unor generali și ofițeri în rezervă și în retragere, pe eșichierul societății românești postdecembriste a apărut, fiind reluată tradiția asociativă și reînființând structura asociativă constituită în 1925, sub denumirea  Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, inițial sub denumirea Liga Națională a Ofițerilor în Rezervă și în Retragere, apoi Uniunea Națională a Cadrelor Militare în rezervă și în Retragere.

În prezent Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere(A.N.C.M.R.R.) numără peste 35.000 de membri organizați în 47 de filiale județene și de sector, dispune de însemn heraldic, steag de identificare și insignă proprii și deține înalte distincții militare românești.

Col. (rtg.) dr. Ștefan Ciobanu  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.