vineri, 15 mai 2020

„VIEȚI AMANETATE” - roman

Camarazi și prieteni,

           Vă informăm că dl. Col.(r) Edmond MILEA a finalizat o carte interesantă, dedicată celor care au servit patria sub drapel, precum și celor care încă o mai fac sau o vor face în viitor. Cartea este, așa după cum o caracterizează chiar autorul „un roman istoric de ficțiune îndoielnică”, în care se întrepătrund personaje și fapte reale cu pseudonime și elemente de ficțiune relativă și se intitulează sugestiv, dar retoric „Vieți amanetate”. Romanul prezintă, în paralel, formarea complexă, de lungă durată a militarilor de profesie, precum și „viețile amanetate” în slujba patriei ale unor ofițeri români, trei prieteni și colegi de studii, în două epoci, în două regimuri, diferite și controversate.
           Romanul VIEȚI AMANETATE conține în jur de 415 pagini, într-un format A5 (14/21 cm) și va costa 25 de lei/exemplar. Acesta va ieși de sub tipar, probabil, până la sfârșitul acestei luni (mai 2020). Cine este interesat poate să-și mai exprime intenția de achiziție a lucrării. Solicitările, cu datele de contact (nume, prenume, telefon) și cantitățile comandate, pot fi trimise astfel:

           Prin e-mail:                           edmond.milea@gmail.com sau
          Prin WhatsApp:                    la nr 0744301149 sau
          Prin SMS:                            la nr. 0744301149
                Livrările se vor face în ordinea înregistrării solicitărilor și în limita numărului de exemplare disponibile din primul lot.

NOTĂ:
             Mesajul poate fi retransmis în cercurile celor potențial interesați de subiect fără a fi sancționați în vreun fel cei care nu o fac. Nici de autor, nici de o altă forță:)
              Mulțumim pentru înțelegere!

joi, 7 mai 2020

APARITIA ROMANULUI „VIEȚI AMANETATE”, ................... autor Col.r.dr. Edmond MILEA



Vă retransmit mesajul unui camarad din LAPDM care a avut măiestria și curajul de a scrie un roman despre militari. Pe cei care sunt interesați de achiziționarea unui exemplar (sau mai multe), contra cost, vă rog să urmați pașii precizați de autor.
Vă mulțumesc !




DIN PARTEA AUTORULUI

Am finalizat romanul de ficțiune îndoielnică, pe care l-am denumit "Vieți amanetate".
          Detalii privind conținutul, în fișierul atașat, doar pentru cei care mai au răbdarea sa citească trei pagini:) Romanul are aproape 400 de pagini și este dedicat celor care au servit patria sub două regimuri politice, care încă o mai fac sau o vor face în viitor.
            Cine dorește sa achiziționeze romanul, mă poate contacta conform precizărilor din ultima parte a atașamentului.
            In funcție de rezultatele centralizării voi comanda tirajul tipografic/editorial și voi asigura distribuția.

Mulțumesc pentru înțelegere!



Autorul







 Camarazi și prieteni,

Am definitivat lucrarea mea, parte a unui proiect personal de suflet, dedicat celor care au servit patria sub drapel, precum și celor care încă o mai fac sau o vor face în viitor. În aceeași măsură proiectul reprezintă o formă comprimată a recunoștinței față de familia mea, față de adevărații prieteni și față de cei cu care, deși doar m-am intersectat în viață, au lăsat urme asupra mea. Lucrarea, pe care aș categorisi-o drept „un roman istoric de ficțiune îndoielnică”, în care se întrepătrund personaje și fapte reale cu pseudonime și elemente de ficțiune relativă, se intitulează sugestiv, dar retoric „Vieți amanetateși prezintă, în paralel, formarea complexă, de lungă durată și carierele militare ale unor ofițeri români, trei prieteni și colegi de studii, în două epoci, în două regimuri, diferite și controversate, fiind structurată pe trei capitole:

1. Vârtelnița

2. Servesc Patria

3. Vremuri tulburi



Vă prezint, mai jos, gândurile mele, o scurtă expunere de motive privind lucrarea, precum și opinia celor care au acceptat să o citească în faza de manuscris:

M-am gândit de ceva vreme să scriu o carte. Ba la un moment dat chiar mi-am dorit. Voiam să las ceva în urmă. Simțeam că încă nu eram suficient de pregătit și motivat. Dar nici pe deplin lămurit privind detaliile proiectului.

Am citit cu mare bucurie și interes câteva lucrări ale unor camarazi de arme. Mi-au plăcut fără excepție deoarece m-am regăsit în lucrările lor. Am retrăit cu emoție momente deosebite, alături de oameni extraordinari, pe care în mare măsură îi cunoscusem și eu. Impactul a fost extrem de plăcut.

Am așteptat să vină momentul potrivit și pentru mine. Apoi am citit „Cronică de familie”, scrisă magistral de Petru Dumitriu și m-am luminat. Trilogia mi s-a părut provocatoare și plină de inspirație.

Într-o bună zi mi-a venit ideea să combin intenția de a scrie o carte eminamente memorialistică și autobiografică cu o încercare literară mai pretențioasă, poate chiar un roman. De ce nu, mi-am zis. Am identificat relativ ușor personajele și firul acțiunii, dar nu am știut dacă e prudent să folosesc nume și fapte reale. Și atunci mi-am spus că cea mai bună soluție ar fi să scriu un roman de ficțiune. Dar nu orice fel de ficțiune, ci una denumită de mine „îndoielnică” întrucât voiam să păstrez și o parte a adevărului pur, o realitate trăită de eroii mei într-o viață normală și, pe ansamblu, frumoasă.

Mi-am propus să povestesc despre noblețea și bucuriile, despre privațiunile și dificultățile carierei militare cu ajutorul unor personaje fictive ale căror vieți se intersectează în mod fericit de-a lungul unei călătorii în timp peste două generații.

Încercarea mea nu surprinde viața intimă a militarului, nu reflectă sensibilitatea acestuia, cu toate că nu îi sunt străine absolut deloc. Dimpotrivă. Nu am avut suficient curaj pentru a aborda profund această latură complexă a militarului fiu, soț, tată, bunic. Și nici nu am abordat dramele prin care unii dintre ei au trecut, aflându-se departe de familii, în slujba Patriei. Încercarea mea se vrea a fi puțin artistică, dar și ancorată puternic în istoria contemporană. Încercarea mea se vrea, în același timp, a fi un omagiu adus celor care au avut sau încă mai au un Contract cu Țara, dar și un protest adresat celor care, cu rea credință, pun la îndoială specificitatea carierei militare. Dedic cartea mea celor care au cinstit cariera militară cu onoare și demnitate.

Mulțumesc familiei, prietenilor și cunoscuților, celor cu care mi-am intersectat destinul și care și-au pus din plin amprenta asupra vieții mele în toate etapele acesteia.

Le mulțumesc și le rămân recunoscător celor care au servit drept model pentru personaje și m-au ajutat în procesul de documentare.

Iertare celor pe care nu i-am mulțumit!

Autorul

*        *

*

Prof.univ. col.(rtr)dr. Ștefan IONESCU

„O reușită frescă a fenomenului militar românesc sub pensula dibace a unui om care și-a dedicat cea mai mare parte a vieții carierei ostășești. Autorul a ridicat spiritul cetățenesc la nivelul conceptului de om în slujba apărării nației române prin pregătire personală continuă, educarea și antrenarea camarazilor.

Atitudinea permanentă de neacceptare a situațiilor de plafonare în acțiune și permanenta preocupare de perfecționare a metodelor, a protocoalelor funcționale, indică un intelect peste medie, creativ, multidisciplinar.

Dublată de modestie și diplomație comportamentală, creativitatea de excepție în toate mediile de activitate, au produs elemente de perfecționare a subsistemelor operaționale în dezvoltarea lor.

Autorul a parcurs etape istorice precum perioada de după cel de al doilea război mondial, de instaurare a puterii populare, dezvoltarea societății socialiste sub dictatură, lovitura de stat și schimbarea orânduirii politice și sociale, evoluția particulară a capitalismului românesc, subiecte cuprinse în lucrare sub forma efectelor acestor mutații asupra sistemului militar autohton, asupra vieții ostașilor si a cadrelor militare.

Degradarea continuă la care a fost supus sistemului militar după lovitura de stat, sub presiuni străine și cu contribuția cozilor de topor interne a condus la reducerea substanțială a posibilităților de ripostă în situații de criză.

În carte sunt descrise momente delicate ale pierderii potențialului combativ, de scădere a motivației cadrelor militare în fața fenomenelor reprobabile de promovare pe posturi, de acordare pe nemerit a gradelor militare, de trădare de țară în achiziții de mijloace tehnice.

Bine structurate sunt ideile destinate scoaterii în evidență a deciziilor politicienilor vis-a-vis de amendarea drepturilor istorice ale personalul militar, precum și a luptei personajelor principale ale cărții pentru dreptate și respectarea onoarei militare a rezerviștilor.

Finalul exprima gândurile unui om deplin dedicat patriei sale care speră într-o schimbare adevărată a destinului unui popor ce merită mult mai mult - apariția pe scena politică a unui „general” providențial care să unească, nu să dezbine, care să readucă dreptatea, să salveze onoarea și demnitatea acestui popor.”

...............................................................................................................................

Col.(rtr.) Vasile Chelaru

„Autorul a scociorât în istoria contemporană poziția ofițerului în societatea română, poziția ofițerului față de țară și popor reușind să scoată în evidență o realitate crudă care a dezavantajat mai permanent ofițerii și armata, în general, prin poziția partidului și securității statului care agreau în principal, lingușeala și obediența și mai puțin valoarea umană transformând de cele mai multe ori această categorie de patrioți în niște pioni pe o tablă de șah. Așa cum însuși autorul afirmă, prin drumul parcurs de cele trei personaje principale, a încercat cu suficient curaj și a reușit deplin să aducă ˂un omagiu celor care au avut sau încă mai au un contract cu țara, dar și un protest adresat celor care cu rea credință pun la îndoială azi specificitatea carierei militare.˃

 Merită să o citiți pe îndelete!”

.............................................................................................................................. 

Col.(r) Dorel Constantin Pietrăreanu

„Felicitări sincere pentru carte!! Și nu o spun din politețe...

Am citit-o de două ori. Mi-a plăcut varianta aleasă de autor pentru a prezenta cele trei destine. Mi-au plăcut analizele asupra societății, susținute de o temeinică documentare. M-au impresionat profund considerațiile privind militarul și viața militară. M-au impresionat sincer destinele ca atare ale celor trei prieteni, dar și modul în care sunt prezentate. M-a impresionat tonul povestitorului, care e o „chestie artistică” dificil de realizat. Autorului i-a reușit!”

............................................................................................................................... 

*         *

*

Camarazi și prieteni,



Având în vedere că proiectul a ajuns în faza tipăririi și a stabilirii tirajului, vă rog să vă exprimați intenția de achiziție a lucrării. Aceasta va avea în jur de 390 de pagini, într-un format A5 (14/21 cm) și va costa 25 de lei/exemplar.

Aștept răspunsul și solicitările dvs., cu datele de contact (nume, prenume, telefon), astfel:

1. Pe e-mail: edmond.milea@gmail.com sau

2. Prin WhatsApp la nr 0744301149 sau

3. Prin SMS la nr. 0744301149



După primirea și centralizarea comenzilor, solicitanții vor primi datele contului bancar în care se va transfera contravaloarea lucrării. Coletul cu cartea se va trimite prin poștă sau curier (contra cost) sau se va ridica personal din locurile indicate la momentul livrării, în aproximativ 30 de zile de la termenul până la care se trimit și centralizează solicitările.

Vă mulțumesc pentru interes!

Cu stimă,

Edmond MILEA



P.S. Cei care nu vor redistribui prezentul mesaj nu vor păți nimic rău din această cauză. Cei care totuși o vor face se vor bucura de recunoștința autorului.


marți, 5 mai 2020

EVENIMENTELE LUNII MAI 2020

Evenimente importante

1 mai 2020 - Ziua Muncii
2 mai 2020 - Ziua tineretului 
9 mai 2020 - Ziua Independenţei de Stat a României
                 - Ziua Europei şi a Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial.

Zilele genurilor de arma si specialitatilor militare 

15 mai 2020 - Ziua Trupelor de Apărare NBC - Prin decizia ministerială nr. 297 din 15 mai 1923, s-a înfiinţat în Ministerul de Război, Comitetul Consultativ pentru Chestiunile Tehnice Privitoare la Războiul Chimic.

15 mai 2020 - Ziua Poliţiei Militare - La 15 mai 1990  s-au reînfiinţat unităţile şi subunităţile de poliţie militară din Armata României. Istoricul Poliţiei Militare se află însă în strânsă legătură cu istoricul jandarmeriei române, de unde îşi are originile. Trebuie făcută însă menţiunea că Gendarmeria – denumirea din acea epocă – a fost înfiinţată şi subordonată Ministerului de Resbelu. Primele atestări ale activităţii de „poliţie a trupei” se regăsesc în documentele de „fiinţare a gendarmeriei” din 3 aprilie 1850 emise de Domnul Grigore Alexandru Ghica, iar misiunile specifice au fost consemnate şi în Ordonanţa 896 din 20 iunie 1864 semnată de Domnitorul Al. I. Cuza. Termenul consacrat de Poliţie Militară îşi are originile în anul 1893, când, pe vremea Regelui Carol I, cu aprobarea acestuia, legiuitorul Lascăr Catargiu a promulgat „Legea asupra Gendarmeriei rurale”. Astfel, în Monitorul Oastei nr. 53 din 5 noiembrie 1893, găsim în legea mai sus menţionată, la TITLUL IV - Atribuţiunile gendarmeriei, Capitolul IServiciul ordinar şi extraordinar, articolul 52 - serviciul ordinar coprinde: ........, pct. e) Poliţia Militară.

20 mai 2020 - Ziua Financiarului Militar

31 mai 2020 - Ziua Geniştilor Militari - Prima unitate de geniu din Armata României a fost înfiinţată la 31 mai 1859, data la care domnitorul  A.I. Cuza punea rezoluţia "Se încuviinţează" pe raportul nr. 1902 înaintat de Guvernul Moldovei, prin care se cerea aprobarea constituirii şi întreţinerii unui batalion de geniu, necesar pentru "înaintarea lucrărilor publice".

31 mai 2020 - Ziua Rezervistului Militar - Ziua Rezervistului Militar a fost instituită prin Hotărârea Guvernului României nr. 467 din 12 mai 2010. Prin această hotărâre instituţiile publice din cadrul sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pot sprijini, in condiţiile legii, manifestările prilejuite de acest eveniment.


EVENIMENTELE LUNII APRILIE 2020

Evenimente importante
07 Aprilie 2020 - Ziua Mondială a sănătăţii ;
12 Aprilie 2020 - Ziua Mondială a Cosmonauticii ;
15 Aprilie 2020 - Ziua Pădurii ;
22 Aprilie 2020 - Ziua Mondială a Pământului (Earth Day) ;
30 Aprilie 2020 - Ziua Televiziunii Naţionale .

Zilele genurilor de arma si specialitatilor militare
Prima duminică din luna aprilie - Ziua NATO (Instituită prin Legea Nr. 390 din 28 septembrie 2004) ;
23 Aprilie 2020 - Ziua Forţelor Terestre;
25 Aprilie 2020 - Ziua justiţiei militare ;
29 Aprilie 2020 - Ziua Veteranilor ;
30 Aprilie 2020 - Ziua Logisticii Militare ;
30 Aprilie 2020 - Ziua Infanteriei Române (În baza prevederilor Tratatului de la Adrianopol,  la 30 aprilie 1830 s-a hotarât "formăluirea în Valahia a şase batalioane pedestrime şi sase escadroane călărime a străjii pământeşti". Din aceste forţe au fost create trei regimente mixte: unul la Bucureşti, unul la Ploieşti şi altul la Craiova. În acelaşi timp,
în Moldova, a luat fiintă primul regiment mixt, cu garnizoana la Iaşi dintr-un batalion de infanterie şi un escadron de cavalerie nou înfiinţate .)