vineri, 18 octombrie 2024

DE ZIUA ARMATEI, PENSIONARII MILITARI IES LA PROTEST

 

Autor : Florin Jipa 



    Ucraina, Israelul şi Rusia luptă cu rezervişti. La noi, de Ziua Armatei, militarii rezervişti ies la protest. Pensia medie e de peste 5.000 lei, dar diferenţele dintre pensiile cadrelor militare cu aceeaşi funcţie şi vechime sunt uriaşe, în unele cazuri pot fi şi de trei ori.

    Tot mai multe îndemnuri sunt pe reţelele de socializare pentru mobilizarea rezerviştilor la proteste în data de 25 octombrie, de Ziua Armatei. Nemulţumirile vin de la diferenţele uriaşe dintre pensiile militarilor care au avut acelaşi grad, funcţie şi vechime, dar au ieşit la pensie în ani diferiţi.

    Militarii care au ieşit în urmă cu peste cinci ani, au pensia la jumătate în anumite situaţii, faţă de cei care ies acum, iar cei care au ieşit cu mai bine de 15 ani în urmă pot avea doar 30 la sută din veniturile unui subordonat care a ocupat aceeaşi funcţie cu a lui şi se pensionează în 2024.

    Ultimele actualizări la solda de grad reprezintă o altă nemulţumire, deoarece a împărţit militarii în două clase, chiar dacă au acelaşi grad.

    Inclusiv ultimele modificări făcute la impozitarea veniturilor mai mici de 3.000 de lei au făcut ca cei care au ieşit după legislaţia din 2017 să nu vadă aceşti bani în pensia netă, deoarece ea este plafonată.

    Liderii civili şi militari nu au acordat atenţie rezervei armatei până acum, timp de 20 de ani au fost concentraţi pe operaţiile militare din Afganistan şi Irak şi nu au crezut că un război la scară mare în Europa, cu un adversar puternic, cum este Rusia, mai este posibil. Din 2007, când a fost suspendat serviciul militar obligatoriu, timp de 10 ani, nu a fost pus nimic în loc, iar din 2017 când s-au înfiinţat funcţiile de rezervişti voluntari, a fost un proces mai mult simbolic, fiind repartizate doar câteva mii de funcţii pentru aceste poziţii.

    Acest lucru a dus la îmbătrânirea rezervei şi folosirea cu precărede a fostelor cadre militare.

    Astăzi vedem că atât Ucraina cât şi Israelul au fost nevoite să mobilizeze rezervişti pentru a face faţă războaielor pe care le poartă. Şi Rusia, care avea a doua armată ca număr, după China, a mobilizat peste 300.000 de rezervişti pe care îi foloseşte în războiul de agresiune din Ucraina de aproape doi ani.

    Liderii politici şi militari din România trebuie să înţeleagă cât mai repede că apărarea ţării are nevoie şi de militarii rezervişti, toate ţările din jur au proiecte de pregătire mult mai avansate decât ale noastre.

    Şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a cerut încă de la începutul anului introducerea serviciului militar voluntar, amânat de politicieni, fără nicio explicaţie, probabil nu vor să inducă ideea în rândul populaţiei, în an electoral, că se reintroduce serviciul militar obligatori, sau pur şi simplu nu au avut timp să citească şi să înţeleagă respectivul proiect de act normativ.

    Chiar dacă pensiile militare arată bine în statistici, media unei pensii fiind de peste 5.000 de lei, în realitatea diferenţele uriaşe dintre veniturile militarilor care au ocupat aceleaşi funcţii dar au ieşit în ani diferiţi sunt uriaşe.

    Cunosc un fost comandant de batalion care acum are o pensie de 4.000 de lei, în timp ce acum ofiţerul care se pensionează de pe aceeaşi funcţie poate avea o pensie mai mare de 10.000 de lei.

    Casa de pensii din MApN, care plăteşte şi pensiile foştilor angajaţi din SIE, STS şi SPP, are un buget alocat anul acesta de 5,5 miliarde de lei pentru 84.933 beneficiari. De aici rezultă o pensie medie de 5.396 lei.

    Casa de pensii sectorială a MAI plăteşte în prezent pensii militare către 113.105 de beneficiari, având un buget anual de 7,3 miliarde de lei, de unde rezultă o pensie medie lunară de 5.378 lei.

    Casa de pensii sectorială a SRI a plătit, în luna septembrie, pensii de serviciu, pensii de invaliditate şi pensii de urmaş pentru 13.254 de beneficiari, având un buget anual de aproximativ 1,1 miliarde lei, rezultând o pensie lunară medie de 6.916 lei.

    În sistemul civil s-a încercat echilibrarea pensiilor şi chiar dacă pensia media a crescut cu 40% în ultimul an, la 3.127 lei, au fost destule greşeli şi acolo şi sunt mii de nemulţumiţi.

    De altfel, ajustarea pensiei cu salariul este veche de 100 de ani, încă din timpul regatului se promitea militarilor că pensia nu va fi plafonată şi va urma fluctuaţiile soldelor.

 


                                                                                                 Text preluat monitorulapararii.ro

https://monitorulapararii.ro/de-ziua-armatei-pensionarii-militari-ies-la-protest-1-55708

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.