marți, 14 iulie 2015

ZIUA TRANSMISIONIŞTILOR MILITARI



Stimati colegi transmisionişti!

         14 iulie 1873 marchează ziua de naştere a trupelor de transmisiuni şi se  sărbătoreşte în fiecare an ca „Ziua transmisioniştilor militari”. Când comemorăm această zi se cuvine să rememorăm insistenţa şi perseverenţa de care au dat dovadă pionierii comunicaţiilor.
          Nu putem să nu vorbim cu respect despre Samuel Finley Breeze Morse care, după ce a auzit de electromagnetism, i s-a conturat în minte o idee genială: aceea de a căuta o modalitate de a trimite mesaje prin intermediul unui cablu, folosind electricitatea. N-a stat pe gânduri, ci a realizat câteva prototipuri ale telegrafului încă din 1835, apoi a solicitat ajutorul unor prieteni, care l-au ajutat să îmbunătăţească exemplarele de probă . Aparatul electromagnetic pentru telegrafie a fost brevetat în 1840. În 1838 însă, după alte cercetări susţinute, Morse a pus la punct un sistem de linii şi puncte care să înlocuiască literele, numerele şi semnele de punctuaţie, care avea să-i poarte numele – codul Morse.
    

 Este imposibil să nu pronunţăm numele lui Alexandre Graham Bell care în anul 1876 a devenit prima persoană care a brvetat un dispozitiv capabil să emită şi să recepţioneze cuvintele rostite.
   
         Toate realizările tehnice cum au fost telegraful lui Samuel Finley Breeze Morse din 1837 sau telefonul lui Alexandre Graham Bell din 1876 au constituit baze ale creării societăţii informaţionale de astăzi şi au influenţat profund gîndirea militară românească din secolul al XIX-lea, mai ales în cea de-a doua jumătate a acestuia.
       În anul 1855 s-a înfiinţat o şcoală absolvită de primii 7 telegrafişti, iar în primăvara anului 1873 au fost trimişi pentru documentare în Franţa, Belgia şi Austria ofiţeri români, pe probleme referitoare la instruirea militarilor, la organizarea şi funcţionarea primelor subunităţi de telegrafişti.

Naşterea transmisiunilor în Armata Romaniei s-a produs la 14 iulie 1873 prin Înaltul Decret nr.1303, când, în organica batalionului de geniu, în cadrul primei companii de minări se înfiinţează "Secţiunea de telegrafişti militari" (având în compunere: 1 şef de secţie,15 manipulatori, şefi de ateliere-sergenţi sau caporali şi 30 lucrători telegrafişti), fapt ce demonstrează înţelegerea rolului şi locului şi rolului acestui suport tehnic în conducerea forţelor militare, care desfăşoară acţiuni pe spaţii mari şi în condiţii dintre cele mai grele. Prin Înaltul Decret nr. 1132 din 28 mai 1874 s-a hotărât înfiinţarea a patru secţii de telegrafie militară. Nucleul de personal al noilor secţii l-au constituit militarii care încadrau secţia înfiinţată în 1873. Aceste secţii, la numai câţiva ani de la constituire, au participat la Războiul de Independenţă din 1877-1878, asigurând nevoile de conducere atrupelor, fiind, în repetate rânduri, citate pentru destoinicia şi priceperea cu care au acţionat.
 
 
 
       Azi, la aniversarea a 142 de ani de la înfiinţarea armei Transmisiuni,  apreciem dăruirea cu care camarazii noştrii îşi fac datoria faţă de ţară în domeniul lor de activitate, acela al comunicaţiilor militare, apreciem cu respect tinereţea şi dăruirea cu care s-au făcut eforturi deosebite pe timpul pionieratului în domeniu, transformările ce au vizat oameni şi structuri militare, formarea specialiştilor de valoare şi de înaltă performanţă, şi crearea unei tradiţii a muncii şi acţiunilor de calitate în arma telecomunicaţiilor.

 
 
           14 iulie - Ziua Transmisioniştilor militari - ne oferă nouă, membrilor Subfilialei "VLAD ŢEPEŞ" Piteşti a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere "Alexandru Ioan Cuza", prilejul deosebit de a transmite tuturor transmisioniştilor militari, mult succes în îndeplinirea cu cinste a  nobilei misiuni căreia s-au dedicat, iar celor ce au slujit-o cu credinţă şi devotament, multă sănătate, fericire şi viaţă lungă.
 
La multi ani, stimaţi colegi transmisionisti!

Presedintele Subfilialei "VLAD ŢEPEŞ"-Piteşti
a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere
               Colonel  (r) com.infm.
Alexandru MONEA






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.